Skip to content

Penyakit Prediabetes: Cara Mencegah Kencing Manis

prediabetes

Sebelum mengidap penyakit kencing atau diabetes jenis 2, mungkin terdapat tanda-tanda amaran awal. Sama ada diet tidak sihat atau anda mengelakkan senaman, badan anda mungkin menjadi lemah. Tahap gula dalam darah meningkat. Inilah fasa prediabetes.

Mana-mana individu yang mempunyai berat badan berlebihan tahu bahawa risiko mereka tinggi, tetapi benarkah diagnosis diabetes boleh dicegah?

Apa Itu Prediabetes?

Prediabetes adalah penyakit yang menjejaskan masyarakat Malaysia, namun ramai yang tidak menyedari kepentingannya. 1 daripada 10 rakyat Malaysia menghidap prediabetes.

Ianya dianngap sebagai peringkat awal kepada diabetes jenis 2, prediabetes adalah satu titik kritikal di mana individu mempunyai paras gula dalam darah yang lebih tinggi daripada biasa tetapi tidak cukup tinggi untuk didiagnosis sebagai diabetes. Walaupun ia tidak menjamin perkembangan diabetes, pra diabetes meningkatkan risiko dengan ketara. 

Mujurlah, tahap gula dalam darah prediabetes masih boleh dipulihkan.

Bacaan Gula Prediabetes vs Diabetes

Berikut adalah perbandingan paras gula dalam darah antara seseorang yang normal, seseorang dengan prediabetes, dan seorang pesakit diabetes.

HbA1cFasting Blood SugarGlucose Tolerance
Normal< 5.7%< 100 mg/dL (5.6 mmol/L)< 140 mg/dL (7.8 mmol/L)
Prediabetes5.7% - 6.4%100 -125 mg/dL (5.6 - 6.9 mmol/L) 140 to 199 mg/dL (7.8 to 11.0 mmol/L)
Diabetes≥ 6.5% ≥ 126 mg/dL (7.0 mmol/L)≥ 200 mg/dL (11.1 mmol/L)

Dengan memahami perbandingan ini, anda boleh mengenal pasti di mana tahap gula dalam darah anda berada dan mengambil langkah-langkah yang sesuai untuk menguruskan kesihatan anda.

Terdapat beberapa ujian yang digunakan untuk mengukur paras gula dalam darah, yang membantu dalam diagnosis dan pengurusan prediabetes dan diabetes.

Fasting Blood Sugar Test (Ujian Gula Darah Puasa)

Ujian gula darah puasa adalah ujian yang mudah dan biasa digunakan untuk mengukur jumlah glukosa (gula) dalam darah anda selepas anda tidak makan untuk tempoh tertentu, biasanya antara 8 hingga 12 jam. Ujian ini penting untuk mendiagnosis diabetes, prediabetes, dan keadaan metabolik lain.

Langkah persediaan yang paling kritikal adalah kewajiban berpuasa. Anda mesti tidak makan atau minum apa-apa kecuali air selama 8 hingga 12 jam sebelum ujian. Tempoh ini memastikan bahawa makanan yang anda makan terakhir tidak mempengaruhi paras gula dalam darah semasa ujian.

Sampel darah diambil dan dihantar ke makmal di mana ia dianalisis untuk mengukur kepekatan glukosa.

Glucose Tolerance Test (MGTT)

Ujian toleransi glukosa (GTT) adalah prosedur diagnostik yang digunakan untuk menilai seberapa baik tubuh anda memproses glukosa. Ia biasanya digunakan untuk mendiagnosis keadaan seperti prediabetes, diabetes, dan diabetes semasa mengandung.

Biasanya selepas sampel darah puasa diambil, anda akan diberikan larutan glukosa untuk diminum. Larutan tersebut mengandungi jumlah glukosa yang tertentu, biasanya 75 gram untuk dewasa. Dalam beberapa kes, untuk wanita hamil yang diuji untuk diabetes semasa mengandung, larutan tersebut mungkin mengandungi jumlah berbeza.

Sampel darah akan diambil pada selang waktu yang tetap selepas anda minum larutan glukosa sebelum hasil boleh dibaca.

HbA1c (Ujian Hemoglobin A1c)

Ujian HbA1c mengukur paras glukosa darah purata anda dalam tempoh dua hingga tiga bulan yang lalu. Ini menjadikannya petunjuk yang berharga bagi kawalan gula darah jangka panjang anda.

Apabila paras glukosa darah tinggi, molekul glukosa boleh melekat kepada hemoglobin dalam proses yang dipanggil glikasi. Ini membentuk HbA1c, juga dikenali sebagai hemoglobin glikat. Anda tidak wajib berpuasa untuk ujian HbA1c. Anda boleh menjalankan ujian pada bila-bila masa sepanjang hari, tanpa mengira bila kali terakhir anda makan.

Faktor Risiko Prediabetes

faktor risiko prediabetes

Beberapa faktor menyumbang kepada perkembangan pradiabetes, termasuk:

Berat Badan Berlebihan atau Obesiti
Berat badan berlebihan, terutamanya lemak abdominal, meningkatkan risiko prediabetes secara ketara. Kelebihan berat badan atau obesiti menyebabkan rintangan insulin, di mana sel-sel menjadi kurang responsif terhadap insulin, menyebabkan peningkatan paras gula dalam darah.

Gaya Hidup Kurang Aktif
Kurang aktiviti fizikal dan gaya hidup kurang aktif menyumbang kepada rintangan insulin dan penambahan berat badan. Senaman secara berkala membantu mengawal berat badan, meningkatkan sensitiviti insulin, dan menurunkan paras gula dalam darah, mengurangkan risiko prediabetes.

Sejarah Keluarga
Sejarah keluarga diabetes meningkatkan kemungkinan mengidap prediabetes. Faktor genetik memainkan peranan penting dalam menentukan risiko seseorang, dengan sejarah keluarga diabetes menjadi petunjuk kuat risiko masa depan.

Umur
Prediabetes menjadi lebih biasa dengan umur, terutamanya selepas 45 tahun. Dengan bertambahnya umur, risiko mengembangkan rintangan insulin dan pradiabetes meningkat, sebahagiannya disebabkan oleh perubahan dalam metabolisme dan faktor gaya hidup.

Diabetes Semasa Mengandung
Wanita yang mengalami diabetes semasa mengandung atau melahirkan bayi dengan berat lebih dari 9 paun berisiko lebih tinggi mengembangkan prediabetes dan diabetes jenis 2.

Sindrom Ovari Polikistik (PCOS)
PCOS adalah masalah gangguan hormon yang biasa berlaku di kalangan wanita berusia subur. Wanita dengan PCOS mempunyai rintangan insulin, yang meningkatkan risiko prediabetes dan diabetes jenis 2.

Tekanan Darah Tinggi
Tekanan darah tinggi (hipertensi) adalah faktor risiko untuk prediabetes dan diabetes jenis 2. Kedua-dua keadaan ini sering berlaku serentak dan berkongsi faktor risiko yang sama, seperti obesiti dan gaya hidup yang tidak sihat.

Bacaan Lipid Tidak Normal

Tahap lipid tidak normal, termasuk trigliserida tinggi dan kolesterol HDL rendah, berkait rapat dengan rintangan insulin dan peningkatan risiko prediabetes dan diabetes jenis 2.

Gangguan Tidur
Gangguan tidur, seperti sleep apnea dan tidur yang tidak mencukupi, mengganggu keseimbangan hormon dan metabolisme badan, meningkatkan risiko rintangan insulin dan prediabetes.

Simptom Prediabetes

Prediabetes sering kali tidak menunjukkan sebarang gejala yang ketara. Walau bagaimanapun, beberapa individu mungkin mengalami:

  • Rasa haus yang meningkat
  • Kerap buang air kecil
  • Kebiasaan rasa letih
  • Penglihatan kabur
  • Kehilangan berat badan 

Mencegah Prediabetes: Cara Turunkan Gula Dalam Darah

Makan makanan yang sihat. Diet tinggi buah-buahan, sayur-sayuran, kacang, bijirin penuh, dan minyak zaitun dikaitkan dengan risiko prediabetes yang lebih rendah. Pilih makanan rendah lemak dan kalori serta tinggi serat. Makan pelbagai jenis makanan untuk membantu anda mencapai matlamat tanpa mengorbankan rasa atau nutrisi.

Kekalkan gaya hidup aktif. Aktiviti fizikal membantu anda mengawal berat badan, menggunakan gula sebagai tenaga, dan membantu badan menggunakan insulin dengan lebih efektif. Sasaran untuk sekurang-kurangnya 150 minit aktiviti aerobik sederhana atau 75 minit aktiviti aerobik berintensiti tinggi seminggu, atau kombinasi senaman sederhana dan berintensiti tinggi.

Kurangkan berat badan berlebihan. Jika anda mempunyai berat badan berlebihan, kehilangan hanya 5% hingga 7% daripada berat badan tubuh anda — kira-kira 14 paun (6.4 kilogram) jika anda berat badan 200 paun (91 kilogram) — dapat mengurangkan risiko diabetes jenis 2 secara ketara. Untuk mengekalkan berat badan dalam julat yang sihat, fokus pada perubahan yang kekal terhadap tabiat makan dan senaman anda.

Berhenti merokok. Berhenti merokok dapat meningkatkan cara insulin berfungsi, memperbaiki paras gula darah anda.

Ambil ubat jika diperlukan. Jika anda berisiko tinggi untuk diabetes, penyedia penjagaan kesihatan anda mungkin akan mencadangkan metformin (Glumetza). Ubat-ubatan untuk mengawal kolesterol dan tekanan darah tinggi juga mungkin diberikan.

assortment product of rich in antioxidants and vit 2023 11 27 04 54 11 utc

Jalankan Ujian Prediabetes di Klinik Azurose

Prediabetes adalah tanda amaran yang tidak boleh diabaikan. Walaupun ia tidak menjamin perkembangan diabetes, ia meningkatkan risiko secara ketara. Pengesanan awal, dan perubahan gaya hidup adalah penting untuk mencegah atau menangguhkan permulaan diabetes jenis 2 dan mengurangkan risiko komplikasi kesihatan yang berkaitan. Dengan langkah proaktif, individu boleh melindungi kesihatan mereka dan meningkatkan kualiti hidup.

Di Klinik Azurose, kami menawarkan ujian menyeluruh untuk mengesan prediabetes dan penyakit metabolik lain. Klinik kami dilengkapi dengan kemudahan terbaik untuk bacaan yang tepat serta klinik kami boleh memberikan rawatan untuk menguruskan penyakit kronik pesakit kami. Dapatkan ujian darah hari ini!

Patient Testimonials About Our Cheras Clinic

gayathri yoga dewi
gayathri yoga dewi
2024-03-27
Doctor sangat soft spoken & faham apa yg kita sampaikan. Consult dengan sgt mudah difahami especially for patient yg kurang faham medical term. Dr suggest multiple ways of treatment yang convenient for patient to choose. Clinic Assistant/Nurse pula sangat baik. Service 5 ⭐..
Khausalya Verakumar
Khausalya Verakumar
2024-03-27
Doctors Aireen and Farahana are exceptionally friendly. You don't feel any pain when you visit them. Their positive words are truly motivating. Hats off to both of them. In my experience, these two doctors are genuine professionals
Maike Elcano
Maike Elcano
2024-03-26
Dr. Farhana Abdul Aziz, MD demonstrated exceptional professionalism, compassion, and expertise throughout my first appointment. Their personalized approach to care made me feel confident and supported every step of the way. They took the time to listen to our concerns, and provide thorough explanations of each stage of my pregnancy. Not only did Dr. Farhana provide top-notch medical care, but they also showed genuine empathy and kindness, which truly made a difference during such a significant life event. Their attention to detail and dedication to ensuring the health and well-being of both myself and my baby were evident in every interaction. I am grateful to have had Dr. Farhana as my obstetrician and would highly recommend them to anyone seeking exceptional prenatal care!
Nur Syafiqah
Nur Syafiqah
2024-03-21
The environment is so nice and calming. All the staff are so polite especially Dr. Aireen. She explained about my illness so well. Plus, she also gave me a treatment right away to relieve my pain. The girl in charge for registration was also very kind even though she looked so tired. Yet she still puts a smile when a customer comes. The price is also reasonable. Thank you so much. I will definitely come again.
Aleesya Iskandar
Aleesya Iskandar
2024-03-21
Good service, tak tunggu lama. Doctor are very nice. Explain pun sangqt detail loveeee
Adriella Faith
Adriella Faith
2024-03-21
Doctor yang attnd saya sangat baik hilang rasa takut. Nurse dekat klinik ni pun baik2... klinik pun sangat bersih..Recommend klinik terutama untuk orang yang takut jumpa doctor macam saya sebab doctor sangat baik.😁😁
Fatin Adnan
Fatin Adnan
2024-03-13
The best clinic for mom-to-be. Dr. Farhana is very attentive, supportive, positive and kind. I am a first time mom-to-be, Dr. Farhana provided me with clear input and guidance throughout my pregnancy. Clean clinic, with various pregnancy-related services (and scans) available. There’s a private space for muslims to do your prayers too whenever needed. 100% recommended.
Diana Wie
Diana Wie
2024-03-11
First time come to this clinic. Dr Farhana, nurse and staff very friendly. Dr Farhana explained very well and details. Recommended 👍👍👍👍👍
Nursyafiqah Shahfary
Nursyafiqah Shahfary
2024-03-10
Best sangat service dari klinik ni. Doc and staff pon peramah. Love sangat ❤️ pengalaman dari mengandung sampai anak umur 2 tahun. The best doc ever and ever. Doc farhana and doc aireen ❤️
tekanan darah tinggi semasa hamil

Jaga Tekanan Darah Tinggi Untuk Si Ibu Dengan Klinik Azurose Alam Damai

Ditubuhkan dan dipimpin oleh seorang doktor wanita, klinik kami boleh membimbing kesihatan ibu dari scan bayi terawal sehingga pelan persalinan. Dapatkan bantuan dan perubatan dengan segera untuk tekanan darah tinggi semasa kehamilan.